Кой има интерес да извади Стоянов от играта?

14281
Кой има интерес да извади Стоянов от играта?

Ако се случваше в друга държава, номинирането на Петър Стоянов за конституционен съдия, може би, щеше да изглежда логично.

Да, бившият президент нито е доказал се съдия, нито утвърден университетски преподавател по право, каквито са останалите членове на Конституционния съд (КС). Той е бил адвокат по граждански и търговски дела между 1977 и 1992 г. и юридическият му стаж е на минимума от 15 г., необходим за избор на конституционен съдия.

Освен държавен глава Стоянов обаче е бил зам.-министър на правосъдието и депутат точно в годините, когато основният закон на държавата започваше да намира приложение. Така че за него няма да бъде толкова трудно да участва в работата на КС.

Най-важно е, че бившият президент има международен авторитет, който може да свърши работа за потушаване на скандала с неуспялата кандидатка за конституционен съдия Венета Марковска, който възмути Европейската комисия. Въпросът е на кого и срещу каква цена?

Колкото и лидерът на СДС Емил Кабаиванов да обяснява, че сам е поискал среща с Бойко Борисов, за да му предложи изход от кризата, най-големите печеливши от влизане на Стоянов в КС ще са управляващите от ГЕРБ. Така бързо ще бъде забравено, че с тяхно активно участие се стигна до скандала с Марковска и няма да се рови дали президентът Росен Плевнелиев не е превишил правомощията си, отказвайки да присъства на клетвата на избран от парламента конституционен съдия.

Ако след 3 дни Стоянов обяви, че приема кандидатурата му да бъде издигната, той ще трябва да дава отговор на сложните въпроси. А те са най-малко два: Имал ли е право Плевнелиев  да бламира предишния кандидат на парламента и законна ли е стартиралата нова процедура в Народното събрание за избор на член на КС?  

Според някои юристи Марковска във всеки един момент може да поиска повторно да се закълне, след като изборът й не е отменен от парламента. Засега тя е внесла само молба да се пенсионира като съдия във Върховния административен съд и декларира, че вярва в справедливостта. Така че ако реши да си търси правата, Стоянов може да се окаже заложник на дълга юридическа сага с неизвестен край.

Дори да не се стигне до такава, бившият президент трудно може да извади разумни аргументи защо само на 60 г. се пенсионира и то в момент, в който партията му СДС повече от всякога се нуждае от разпознаваеми личности като него. Защото макар и много престижен, КС винаги се е възприемал като място за заслужен отдих, тъй като решенията в него се вземат с мнозинство и разглежданите дела не са твърде много. 

Вярно Стоянов вече на няколко пъти декларира, че няма да се върне в политиката, защото са се появили нови играчи и избиратели, показващи, че неговото време е отминало.  

Перспективата следващите 9 г. да сравнява законодателни текстове с конституцията обаче също не изглежда подходяща за него. Още повече, че той ще трябва да се откаже от вдъхновяваща си работа по глобални проблеми за фондацията на бившия американски президент Бил Клинтън, която го срещна с много от световните лидери и му донесе голям международен авторитет през последните години.

Отстраняването му чрез конституционен пост от българската и световната сцена би свършило чудесна работа на Бойко Борисов, който всячески се опитва да позиционира ГЕРБ като единствената дясна партия в следващия парламент.

Стоянов е един от най-добрите оратори на сините и макар през последните години рядко да се изказваше, думата му винаги се е чувала. Неговото „Иване, кажи си“ навремето към премиера Иван Костов стана крилата фраза, когато има съмнения за задкулисни игри. Тя се появи и днес в някои от форумите в интернет към новината, че СДС го предлага за конституционен съдия като „Петре, кажи си!“


Kafene.net

Стоянов пита Клинтън да става ли съдия

Експрезидентът Петър Стоянов ще се допита до американския си колега Бил Клинтън дали да приеме номинацията на СДС за Конституционния с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com