Коалицията е до 25 октомври!

8543
Коалицията е до 25 октомври!
Снимка: БГНЕС

Досега управляващата коалиция се е разтрисала няколко пъти. И няколко пъти е удържала. На ръба, но е успявала. Наближава неудържимо момента, обаче, когато между Големия в четворката и малките в нея ще се развихри такова несъответствие между характерите, че раздялата им ще стане неизбежна. Бракът по сметка ще бъде разтрогнат - по взаимно съгласие и може би без ексцесии.

Защо ли? Защото още от първия момент на брака се разбра, че обектите на съешаването са напълно несъвместими. Първото голямо раздрусване ще е още на 25 октомври, веднага след местните избори. На централно равнище то ще е последно - първите гърмежи ще бъдат по места. Най-невинното взаимно обвинение между ГЕРБ и Реформаторите ще е за нечестна игра по време на изборния ден. Там пък, където ще има втори тур (а такъв се очертава вече и за София!), освирепяването между ГЕРБ и Реформаторите в седмицата между двата вота ще достигне необятни висоти!

Кънев твърдо защити Ненчев, Атака също поиска оставката на военния министър

Не виждам непоследователна политика от страна на министър Ненчев. С тези думи лидерът на ДСБ Радан Кънев защити военния министър, след ...

На централно ниво иначе сдържаният Борисов този път няма да удържи на невъздържания Кънев, който отсега го пробва, и също ще се включи в реториката. А това вече ще спука балона! Понеже Блокът - като цяло - ще постигне по-ниски резултати от предварително заявените, главният виновник за това, естествено, ще бъде ГЕРБ. Прекалено много е взел за себе си, а като коалиционен партньор е трябвало да остави малко и на другия - това ще е, грубо казано, интимният лейтмотив на Кънев и сие! Кой друг, щом и на БСП провалът ще бъде пълен! Няма да се гордеят с резултатите си и Патриотите, и "Атака", и АБВ, а колкото до ДПС - те реално никога на никого не са се пречкали, борят си се за "своите" общини и най-многото, което може да им се случи, е да се наложи да се явяват на повече балотажи от очакваните.

Има и друг Рубикон, който коалицията ще трябва да преодолява, ако все пак на 25 октомври, макар и временно, се закрепи. Това ще е при второто четене на законите за съдебната реформа, както, разбира се, и при повторното вкарване в пленарната зала на антикорупционния проектозакон на Кунева. ГЕРБ и Реформаторския блок ще се хванат пак за гушите, когато гласувалите на първо четене "за", на второто поставят условията си. ГЕРБ ще са склонни да се вслушат - в името на по-голямата цел - докато Реформаторите, под специалното въздействие и облъчване на Радан Кънев, ще им се противопоставят! ГЕРБ ще са "за" компромиса, Реформаторите - ще са "против" , и тук управленското им съжитество окончателно ще се разпадне!

Има и една друга, много далечна възможност кабинетът да оцелее: министрите на Блока (а това са възлови министри и министерства - Кунева, Христо Иванов, Лукарски, Москов) да решат да пренебрегнат партийните си интересии и в името на държавните да останат на постовете си. Такъв казус в България досега не е бил пробван, но защо пък не, може и да проработи - ако сред депутатите на Реформаторския блок има повечко мислещи политици i ако те са скроени не непременно и само партино, а и държавнически!

Другите - АБВ и Патриотите? Те още отсега са се хванали за главата - как ще прескочат четирите процента на следващите парламентарни избори, когато и да са те! И понеже добре разбират, че късметът втори път едва ли ще ги споходи, предпочитат да ги отдалечат от партиите си колково е възможно повече! Нито Първанов, нито Каракачанов и Симеонов ще рискуват да правят резки движения!

Радан Кънев посочи Цветанов като "двигател" срещу Реформаторите

За една година се случват и двете неща – има и сериозни реформи, но има влияние на силите, заради които се стигна до предсрочни п...

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com