Клиентите ИМ са НИ скъпи!

53623
Клиентите ИМ са НИ скъпи!

Скандалът "КТБ" ще отеква дълго време в България и с основание – защото той показа недопустимото срастване на държава с олигархична структура. И то такова срастване и заплитане, че да не е ясно кое е държавата и кое – олигархията.

Докато вълните на недопустимото все още заливат медии, форуми, социални мрежи и т.н., гуверньорът на БНБ Иван Искров вече направи още едно недопустимо предложение – да има държавна гаранция на абсолютно всички депозити в Корпоративна търговска банка. И поиска това да бъде превърнато в закон.

Всички знаехме, малцина не мълчахме

Такова нещо, такъв случай лично аз не си спомням. Това заяви гуверньорът на БНБ Иван Искров по време на многочасовите обяснения, които ...

Нахалство е твърде слаба дума за тази "идея". Защото гаранцията ще дойде от нашите пари – пари на хора, които са виждали над 100 хил. евро само в този вид – написано числото "100 000".

Откъде-накъде аз или който и да е от Вас, уважаеми читатели, ще плаща изгорелият залог за милиони на някой хитрец, който се е набутал в пирамидата с ясното съзнание да точи колкото може повече от "най-изгодните лихви на пазара" (защото в КТБ беше най-изгодно да държиш депозит), но после е бил прецакан заради деленето на пари и сфери на влияние в борбата между Василев и Пеевски и най-вече хората, стоящи зад тях? Нали КТБ е единичен случай, според Вашите собствени думи, г-н Искров – в коя държава се прави закон за единични случаи? Законите се коват, за да обхващат общото, за да урегулират принципа, а не да оправят частни ситуации - за частните ситуации си има съдилища.

Досега само бившият културен министър Вежди Рашидов е заявил официално, пред обществото, депозит за милиони в КТБ. Същият Рашидов обаче, далеч преди гръмотевичния трус в КТБ, говореше по кулоарите в парламента следното: "Ние (бел. ред - разбирай ГЕРБ) оставихме всички мангизи да минават през банката на тоя л....р, на Доган парите да текат, спокойно да се управлява заради един медиен комфорт и сега разбрахме, че това са едни гадове, които ни изпързаляха". И знаете ли кога го каза това, уважаеми читатели – в началото на август миналата година. Повтарям - август миналата година! Потретвам – август миналата година! Защо г-н Рашидов не се сети да си изтегли влога от КТБ тогава? Просто – ами там имаше 7-8% лихва по депозитите, затова. Е, като сте били лаком, г-н Рашидов, сега се сърдете на себе си. И ако нещо сте позабравил по чие време КТБ трупаше милиард след милиард, ето ви я официалната статистика на активите им – от собствените им отчети: 2009 година – 2 035 883 000 лева, 2010 година – 2 702 755 000 лева, 2011 година – 4 044 378 000 лева, 2012 година – 5 637 169 000 лева. КОЙ УПРАВЛЯВАШЕ В ПЕРИОДА 2009-2012 ГОДИНА, Г-Н РАШИДОВ И ЗАЩО ТОГАВА НЕ ВИ ЧУХМЕ ДА КАЗВАТЕ РЕПЛИКАТА ОТ ЛЯТОТО НА 2013 ГОДИНА ЗА "БАНКАТА НА ТОЯ Л....Р"?

Трябва да е напълно ясно на всички обаче, че законовото предложение на спалите години наред Искров и компания спокойно може да мине. Защото според законодателството на ЕС минималната граница за гарантиране на влогове в Съюза е 100 хил. евро. С други думи всяка страна-членка трябва да гарантира поне толкова. Но може и повече – това Брюксел не го забранява. И накрая ще плащаме пак ние.

Актуализация без приоритизация

Поредната порция обвинения и искания, този път за здравния сектор, заля медиите през тази седмица. Основно споровете са дали да има а...

А на всички жалейки как, видите ли, БНБ сега казвала на българите да не вярват на банковата ни система, само едно ще отговоря – така е, госпожи и господа. Българинът не вярва на нищо и на никого, защото Вие, казионни политици от всички цветове и с едно общо нещо в биографиите Ви – ДС, лъгахте, крадяхте и мазахте 25 години. Затова и сега си имаме такава държава. Така че сега поне част от Вас, както и част от "бизнесмените", които са това, което са заради "банката на тоя л....р", нека изпият горчивата чаша "КТБ" и да усетят наистина, а не само на думи, какво изпитаха обикновените хора през 1996-1997 година. И твърдо НЕ на новата законодателна реклама: "Клиентите ИМ са НИ скъпи!"

п.п. Изразявам пълната си подкрепа за всички колеги, които не бяха допуснати на брифинга на БНБ в 10:30 часа, на който беше съобщено, че се отнема лицензът на КТБ. Считам, че извинението на пресаташето на БНБ Александър Урумов за нечувания гаф не е достатъчно и той незабавно трябва или да си подаде оставката, или да бъде уволнен!!!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com