Какво се случва с българската младеж?

37375
Какво се случва с българската младеж?
Снимка: БГНЕС

Подрастващите в България са в социална и ценностна безпътица - излиза и от статистиките, и от конкретните случаи, с които са пълни медиите. Младите хора просто няма на кого да се опрат - коментира Мирела Иванова.

Първо се появи статистиката, изготвена от Държавната агенция за детето - за намалелия през тази година брой на невръстните "деца, които раждат деца": 836 непълнолетни момичета и 24, ненавършили 14 години. После 17-годишен младеж уби друг, на 19 години, защото не му отстъпил място на пътеката в междублоковите пространства. Накрая 16-годишно момиче от село Златар направи спонтанен аборт и зарови плода в двора си.

България произвежда бъдещи безработни

Единственият отговор на бързото застаряване на българската нация, което ще намали наполовина трудоспособното население през следващите ...

Какво тук значи човешкият живот? Ценност или нищо? Въпросът сам по себе си е болезнено тревожен, а когато се отнася към младите, все още растящи същества - двойно повече. Какви жестоки липси белязват съществуването им сега в България, та агресията, непукизмът, необразоваността и циничното отношение към всичко и всички се умножават?

Въпрос с много отговори

Психоложката доц. д-р Ева Папазова и Радостина Антонова от фондация "Здраве и социално развитие" правят съвместно изследване, което сравнява юноши от домове за деца и юноши, лишени от родителски грижи; юноши от сегрегирано ромско училище; юноши от смесено българско-ромско училище и юноши от българско училище. И в четирите типа училищна среда се наблюдава проблемно поведение. Утешителното е, че в домовете тенденцията е най-силна и държавата постепенно затваря тези институции, но и в българското училище агресивното поведение е факт. Налага се изводът, че "в училищата проблемното или рисково поведение сред юношите е вече едва ли не нормативно и е резултат от училищната среда".

Естествено е обаче, че не може да се прехвърля цялата отговорност върху училището. Каква е ролята на семейството, как то изгражда и подкрепя детето в най-трудната му възраст, какви поведенчески модели му дава за пример? Доц. д-р Ева Папазова е категорична, че поколението, което трябва да възпитава днешните деца се губи, тъй като е в чужбина. "Родителските модели се усвояват вече чрез Скайп. Все повече места в страната и особено по селата децата растат само с бабите и дядовците си, защото родителите им са в чужбина и изкарват там прехраната си. Но не може да възпитаваш детето си по Скайп. А когато хора на по 70-80 години, живели в годините на социализма със съответният мироглед и ценности, отглеждат деца между 10- и 20-годишна възраст, които са с коренно различни ценности и живеят със Фейсбук, айпод, таблет и интернет, резултатът е такъв, какъвто го виждаме", казва психоложката от БАН.

Над 50% от младите българи живеят при родителите си

Младите българи са сред гражданите на ЕС, които най-често остават да живеят с родителите си. Това сочат данните от изследване, представ...

Юношите в ценностния хаос

Д-р Магдалена Гарванова пък говори за абсолютната липса на ценностен консенсус в обществото през последните 25 години покрай прехода. Тя прави сравнително психологическо изследване на ценностите в периода 1995-2005 с бизнесмени и студенти, които по презумпция са индивидуалисти, и с учители и богослови, които са по-скоро колективисти, и стига до извода, че в България не се ценят нито консерватизмът, типичен за годините преди прехода, нито индивидуализмът, характерен за времето след 1989 г.

Изглежда, че в мъчителния и тягостен хаос, чийто край не се вижда в близко бъдеще, най-уязвими са именно подрастващите: иззети са им и смисълът на ценностния порядък, и разбирането на угриженото или отсъстващо родителско тяло, и здравомислещата обществената норма, която би трябвало да им задава училищната среда. Да не пропускаме и масово ширещата се социална нищета - не само сред малцинствените общности.

Източник: Дойче веле

Младите в България не вярват на медиите

Младите хора имат много ниско доверие в медиите. Това сочат данните от проучване, представено от Асоциацията на европейските журналисти...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com