Как КТБ се превърна в БКП

72806
Как КТБ се превърна в БКП
Снимка: БГНЕС

България сама си сглоби кутия на Пандора и сама си я отвори. Ако някой е забравил, древният мит разказва за кутията, в която били затворени всички злини и болести, и хората на земята си добрували, но любопитната Пандора открехнала капака да види какво се крие вътре и така цялата лошотия връхлетяла с пълна мощ човечеството. В ново време България изпитва на собствен гръб историята на Пандора - чрез една банка, която растеше, дебелееше, трупаше съмнения, проблеми и врагове и накрая капакът не издържа. А злините под него се оказаха толкова много, че продължават да излизат. Това е накратко историята на Корпоративна търговска банка.

КТБ бе отворена с взлом и от нея се разлетяха всякакви бели и нещастия - нескончаеми съдебни процедури и дела, изпразване на Фонда за гарантиране на влоговете, неочаквано милиардно бреме за държавата заради гарантираните влогове, фалирали фирми, разбити финанси, здраве и съдби на хора, "сбъркали" да спестяват в КТБ, колосални щети за икономиката и финансите на България. И днес не е съвсем ясно какви са мащабите на бедствието - колко предприятия са с блокирани авоари, колко са провалените кредитни линии и съсипаните бизнес планове. Депутати и медии често искат разчети колко ще струва на икономиката съсипването на КТБ. Но не е възможно да се пресметне колко проекти и фирми, свързани с КТБ и с клиенти на КТБ, ще закъсат и загинат заради небивалата банкова афера и очертаващите се безкрайни съдебни спорове, юридически "мини", процедурни усложнения и хватки и отдалечаваща се развръзка.

ДПС ще иска запор за акционерите на КТБ при забраната на цесиите

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви в ефира на „Радио К2“, че ДПС ще изиска запор за акционерите на КТБ при гласуване на за...

Странно е, че след толкова бурни месеци все по-рядко си спомняме как успелият мъж с корпулентна физика Д. П. се оплака, че банкерът Цветан Василев му е пратил килъри. Банкерът "любезно" върна жеста, като пусна жалба, че е бил заплашван със смърт от довчерашния си "като син". Дори Яне Янев и Бареков - майстори на фарса, не бяха разигравали такива гротескни етюди. Не помним вестникарските престрелки и всички "динени кори", по които КТБ пое фалита като шейна по бобслей улей. Забравихме, защото се заредиха истински тежки проблеми. Оказа се, че КТБ е неуправляем снаряд, заплаха и изпитание за всички власти и системи - от законотворците в парламента и БНБ, през министри, следователи, прокурори, съдии, ДАНС, одитори, квестори, адвокати. И което е най-лошото, системите една по една "гърмят", издишат и не могат да се справят с кутията на Пандора. Едни не могат, други може би не искат, а докато всички се лутат, авторитетът им се срива като реномето на Кубрат Пулев под левачката на Кличко.

Бъркотията около КТБ е с мащабите на държавен катаклизъм - защото показва колко безполезни, объркани и дори вредни могат да бъдат българските институции. В момента единственото сигурно нещо е, че гарантираните вложители в банковата "кутия на Пандора" ще си получат скоро парите. Но дори не знаем какво ще стане с решението на БНБ за отнемане на лиценза на банката, с което бе обявена и присъдата за КТБ - фалит. Не знаем, защото във ВАС има жалба, в която се посочва, че централната банка и назначените от нея квестори са допуснали по време на специалния надзор в КТБ "груби нарушения на повече от 30 разпоредби, правила и процедури, предвидени в над 10 нормативни акта - директиви/регламенти на ЕС, закони, наредби, счетоводни стандарти и други". Ами ако ВАС каже, че БНБ и квесторите наистина са груби нарушители, и уважи жалбата срещу отнемането на лиценза? Тогава какво?

Дела, дела и пак дела

От лятото насам гневни притежатели на негарантирани влогове в КТБ заплашват, че ще съдят държавата, която основно в лицето на БНБ няколко месеца ги подвеждаше с противоречиви данни и планове за съдбата на банката. Ще спечелят ли делата, е трудно да се каже, но става дума за милиарди левове. Акционерите на КТБ - не само известните "Бромак", Оманският фонд и фондът на руската банка ВТБ, но и много други притежатели на акции - несъмнено ще си търсят правата в международни арбитражи. Според бившия министър на финансите Румен Порожанов това е една от най-големите опасности пред държавната хазна - защото исковете ще са не срещу Цветан Василев, а срещу държавата България, която си отгледа аферата "КТБ". "На опашката" с дела се редят и онези чуждестранни фондове и банки, които бяха купили облигации на КТБ, вярвайки, че това е една силна, здрава и добре управлявана банка, както БНБ с години твърдеше.

А сега се задава и нова лавина от дела. В тежко юридическо блато затъват и опитите на фирми и граждани да се измъкнат от банката капан. Става дума за нашумелите напоследък цесии и прихващания на суми в КТБ, които някак неусетно надхвърлиха 1 млрд. лева.

Определиха банките, които ще изплащат влоговете в КТБ

Банките, които ще изплащат сумите до размера на гарантираните влогове в КТБ, вече са определени. Изплащането започва на 4 декември. О...

Що е "вторична далавера"

Тези договорки вървят и се коментират от месеци и от месеци юристи и финансисти обясняват, че са и резонни, и законни. Но ето че в последните дни излизат в Народното събрание някакви политици - част от тях минават за експерти, други просто си говорят - и обясняват колко е важно цесиите и прихващанията в КТБ да бъдат заличени. Лидерът на ГЕРБ даже определи тези финансови сделки за "вторична далавера" и се закани да ги обяви извън закона и така да спести на държавата 800 млн. лева. Борисов не разбира нито от финанси, нито от право, та не е чудно, че се заканва да разваля сделки със задна дата. Чудно е, че реформаторите и лично техният юридически грамотен водач без двоумене го подкрепиха.

Темата с прехвърлянето на вземания, прихващанията и заличаването на задължения тече и се разгорещява поне от август насам. Чак сега ли ГЕРБ разбра каква "злина" са те!

И как така ангро политиците говорят за "далавера"? Защо тогава министър Владислав Горанов твърдеше, че проблем с цедирането на депозити в КТБ няма и че тези сделки са съвсем законни и нормални, но който е "купил" такова вземане, просто няма да се ползва със защитата по Закона за гарантиране на депозитите. И кое е далавера - да имаш и депозит, и заем в КТБ и да поискаш с първото да погасиш второто? Или фирмата "Х", която дължи пари на кредитополучател в КТБ, да купи с отбив депозита на друга фирма в КТБ и да поиска от квесторите тази сума да покрие задълженията.

Ами като говорим за цесии - това са прехвърляния не само на вземания - депозити, но и на задължения. Например една друга банка има блокирани пари в КТБ, а пък фирми, свързани с Пеевски, имат кредити в КТБ. Фирмите помолили банката да откупи техните кредити от КТБ - така банката си оползотворява парите в КТБ, за които инак би могла да чака до второ пришествие, а фирмите длъжници си изчистват връзките с КТБ. Тази цесия законна ли е според Борисов и дали ще бъде развалена? Квесторите впрочем дали са вписали и осчетоводили вече тази операция?

Първанов: Нямам пари в КТБ, не съм богат

Правителството е стабилно благодарение на АБВ. Тази увереност изрази в „Тази събота“ лидерът на политическата формация и пр...

Като стана дума за операции, Фондът за гарантиране на влоговете защо се мотае, а не търси компания - търсач на пари. Нали всички партии - и в парламента, и извън него, се кълнат, че искат специализирана фирма за финансово разузнаване да разбере къде са отишли онези 4.2 млрд. лева, които според БНБ и квесторите липсват в КТБ. Експертите обаче са скептични - защото в такива случаи бързината е фактор №1 и колкото по-късно бъдат наети следотърсачи, толкова по-невъзможно става проследяването.

И най-вероятно смисълът на цялото съсипване на КТБ, което тече на забавен каданс, е тъкмо в това - мръсните тайни в тази банка да си останат погребани завинаги в руините.

А КТБ ще остане в новата история на България като БКП - Българската кутия на Пандора.

Юлиана Бончева,
Сега

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com