Или реформи, или оставка

28387
Или реформи, или оставка
Снимка: БГНЕС

Дойде шефът на ФБР Джеймс Коми в България и веднага я свършихме като кучето на нивата – вътрешният ни министър метна оставка. И сбъдна изконният български страх – изложихме се пред чужденците.

Саботаж ли е оставката на Вучков спрямо Бойко Борисов? Сигурно, като знаем какво представлява политиката и то българската. Но тя е и израз на липсата на принципи, особено от страна на нашите политици, които обещават само докато докопат властта – след това не ги търси.

Да помогнем на Македония

Вече всеки божи ден медийният поток ни поднася нови и нови информации за ожесточаване на политическото противопоставяне в Македония и з...

Какво говореше Борисов по адрес на сегашния главен секретар Светлозар Лазаров след фиаското в Лясковец? Оправдават се с мен, вместо да си дадат оставките. А какво стана, след като Борисов пак ни е премиер? Ами то, "Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат" дума Бойко, визирайки и шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Орешарски им бил нареждал, те затова правели зулуми - иначе не са таквиз. Сега обаче при мен ще се поправят, направо си каза в типичен стил с пет-шест мисли в едно изречение министър-председателят ни при посещение в Брюксел. И забрави бързо-бързо какво говореше по адрес на Писанчев в пика на кризата "КТБ", когато нито БНБ бързаше да вземе лиценза на банката на Василев, нито хората имаха достъп до парите си.

Че Лазаров и Писанчев са абсолютни провали само пълен дебил би отрекъл. Дори съдът – българският съд, го каза за Лазаров. Не смее още за Писанчев, защото при КТБ има доста повече пари, отколкото в Лясковец.

Защо обаче не смее храбрият Борисов да отсвири двамата парашутисти? Защото явно парашутът, с който са спуснати, стяга и гърдите на широкоплещестия ни премиер. При всички изложени стратегии за реформи в правосъдната система, няма как да се мине и без такива в службите за сигурност. ГЕРБ промени Закона за МВР, но Борисов се оправдава, че като „ги омете”, ще го обвинят в полицейщина.

Никой няма да ви обвини, г-н премиер, ако вземете да смените Лазаров и Писанчев. Но дали в друго няма да ви обвинят – там, зад кулисите. И в какво?

Убийството на Немцов оформя страшните "ние" и "те"

Едва ли някой се съмнява, че убийството на Борис Немцов има политически оттенък. И едва ли някой си мисли, че то ще бъде разкрито &ndas...

И Лазаров, и Писанчев са кадри, назначени по времето на Орешарски - тогава, когато ДПС командваше официално. Сега ДПС гласува за външния заем, докато Борисов пази Лазаров и Писанчев. Защо?! Тайна ли е чий кадър беше в основата на аферата "КТБ"? Тайна ли е, че въпросният кадър не иска да го разследва прокуратурата - по-точно Боряна Бецова, която води следствието и на Христо Бисеров? Тайна ли е, че Цацаров още не може да прати свястно запитване за "Сивия кардинал" в Швейцария, за да стане ясно какви са сметките на Бисеров там и откъде са се пълнели?

В цялата история изключително разочароващо е поведението на Реформаторите. Защото глупости от сорта на "майсторлъкът в политиката бил балансът", което каза Иван Иванов, вървят до време. А дойде времето за или-или - или реформи, или вървете по дяволите.

Гарван гарвану око не вади. Борисов няма да посмее да направи необходимото, за да хлъзне ДПС по нанадолнището. Защото, освен всичко друго, в тази партия се оглеждат достатъчно чужди интереси. КТБ и ВТБ, Местан и Ердоган, евроатлантически ценности - Движението играе на едро на широк фронт. А напрежението по остта Русия - САЩ расте ли расте. И след като Немцов разнообрази диетата си с олово, без да го иска - на сигурно едно от най-наблюдаваните места в Москва, колко му е този режим на хранене да се прехвърли и в София при нужда? Особено, ако някой се засили да прави реформи така, че да разруши градени десетилетия зависимости. Защото всичко е оплетено като свински черва. Но на хората отдавна им писна - и все още има такива, които мислят извън огромното жълто информационно пространство и които искат нещо в тази държава да се случи като хората. Затова - или истински реформи, или ДПС да идва, да си знаем накъде да хващаме пътя. Компромисите - дотук.

Автор: Ивайло Ачев

Бойко Борисов за оставката на Вучков: Дребни, ченгеджийски номера

Днес тук е стратегическа делегация, директорът на ФБР Джеймс Коми е дошъл в България, защото има ново правителство, а те ме занимават с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com