И сегашните абитуриенти ги чака голямото плащане за диплома

13030
И сегашните абитуриенти ги чака голямото плащане за диплома

Тази година на опашката за дипломи чакат по-малко от 60 000 зрелостници. Или поне с такива числа разполага oбразователното министерство.

По неофициални данни 10 на сто от дипломиралите се или близо 6000 младежи ще заминат да следват зад граница. Още толкова са тези, които нямат желанието или потенциала да продължат образованието си. Това означава, че 53-те университета у нас на практика ще се състезават за под 50 000 кандидати, допълва картината вестник "Преса".

Приоритетите на кабинета за образованието

18 са приоритетите в програмата на правителството за образование и наука. Като приоритет номер 1 е посочен постепенно нарастване на с...

Макар из просветното ведомство да се разнасят от кабинет в кабинет папки с "ексклузивни" реформи в сферата на образованието, в действителност от години наред сме свидетели на инерционното "серийно производство на тъпи ученици и студенти". И тук без извинение!

Делегираните бюджети в средното образование обрекоха на пълен провал и най-реформаторските идеи, насочени в тази сфера. В момента, в който държавата погледна на ученика като на ходеща сума пари, тя ликвидира практически ползата от неговото личностно израстване.

И така, криво-ляво, завършил 12-ти клас, амбициозният абитуриент насочва поглед към "вишуту", където отношението към него не се променя особено. Той отново е третиран като ходеща такса, но този път – семестриална.

На принципа "всички влизат – всички завършват" се организира по-голяма част от академичното образование в страната, а Министерският съвет утвърждава на килограм свободни места в университети, които студентите трудно откриват дори с Google maps.

И поредните зрелостници ги очаква същото - хвърляне на тежко изкарани пари за частни уроци, първоначално финансиране на университета посредством т.н. "приемни предварителни/редовни изпити", последващо постоянно финансиране чрез семестриални такси на обучение, а тук-там и задължително "изпитно финансиране" – директно към определи лица по време на сесиите. С една дума, предстои голямото плащане за диплома.

МОН пита онлайн за новия Закон за училищното образование

Вместо да има обществена дискусия или да се правят кръгли маси, Министерството на образованието и науката (МОН) реши да подходи по елек...

И поредните зрелостници ще се сблъскат с университетската тиня по места и ще съжаляват, че не са инвестирали в еднопосочен билет за.. Глазгоу например... Или няма да съжаляват?!

И поредните зрелостници ще се превърнат в неволна жертва на хартиената реформа, която съсипва и малко останалия потенциал сред младите хора в отчаяната България.

Да! Същото очаква и тазгодишните абитуриенти, които ще изпеят "Един неразделен клас", после полека-лека ще се освестят от еуфорията на бала, а тогава ще им предстои истинското предизвикателство – да помислят какво да правят със съдбите си. Не за друго, ами понеже по тези географски ширини никой не мисли за човека отстреща.

Сега завършват родените след "Виденовата зима" от 1997 –1998 година, когато страната ни отбелязва исторически негативен рекорд по брой на проплакали бебета. Това означава, че висшите учебни заведения очакват всеки желаещ извън „Право“, „Медицина“ и „Фармация“, да дари своята лепта за безпринципната образователна система у нас. Е, дано за зрелостниците на "Виденовата зима", дойде поне „Видовден“.

Автор: Румен Скрински

В МОН обсъждат основно образование да се завършва след 9 клас

Диплома за основно образование да се взима след девети клас. Това е един от вариантите за законови промени, обсъждани в просветното м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com