Хайде малко по-модерно при представянето на България

9534
Хайде малко по-модерно при представянето на България
Снимка: Actualno.com

Беше приятно, разхождайки се сред забележителностите на Белград на Калемегдан, да видя малка изложба, представяща столицата на България. Загледах се обаче в снимките, които съм виждала многократно, и определено останах с впечатлението за учебен материал. Ясно е, че на мен ще ми стане приятно да видя София в Белград, но се зачудих един сърбин и турист в Белград как би приел изображенията... 

Actualno.com

Разглеждайки снимките, добих представата, че идеята е хората да се запознаят как изглеждат Парламента, Президентството, БНБ и други сгради в София. Също така изложбата даваше и исторически поглед на София със снимки на столицата през 30-те години на миналия век, изображение на софиянки в началото на XX век и прочие. Общо взето на белградчанина и на туриста, посетил столицата на Сърбия, му става ясно как изглеждат няколко сгради от важност в София и че столицата ни има история отвъд текущото хилядолетие. От снимките разбрах, че проектът е изготвен със съдействието на Министерството на външните работи на България (е, няма как) и се зачудих: "А защо тогава не се представя цяла България?", но после си казвам: "Е, сигурно е проект за столици."

Actualno.com

След няколко минути се натъквам на друга изложба, осъществена също със съдействието на външно министерство, но в този случай на полското. Ами няма как да не кажа, че разликата с българската беше изключително фрапираща. Първо, със снимките се искаше да се покаже многообразието на Полша, а със сигурност от него има и още. Второ, хората не разглеждаха само снимки на Варшава, а на цялата страна с нейната история, култура и забавления. Била съм във Варшава, където разгледах основните важни сгради, включително Парламента. Е, сега искам да отида пак и да видя и другите интересни неща в Полша. Всъщност не знаех, че имат фестивал Orange Warsaw Festival, който бих искала да посетя. Също така разбрах за най-старите селища в Полша с последователи на исляма, за православната църква там (поляците са католици), за един много интересно изглеждащия Музей на Варшавското въстание... Изложбата беше съчетание на модерност и интересна история и със сигурност беше направена, за да привлече туристи, а не да обучава като в учебник по история или родинознание. 

Нов клип ще рекламира България

Антонио Бандерас, Салма Хайек, Силвестър Сталоун и Джейсън Стейтъм рекламират безплатно България. Министерството на туризма представи н...

Actualno.com

Разбира се, че се изкефих на клипчето за България, в което известни актьори хвалят страната ни. То беше представено от Министерството на туризма, но нека отбележим, че е създадено без инвестицията на държавни пари. Клипът е добър и със сигурност би хванал окото на много хора, както на туристи, така и на тези, които търсят локации за снимане на филми. Повече от чудесно! 

В същото време представянето на България, т.е. столицата на България в импровизираната изложба на външно министерство в Белград доказва, че държавните пари и държавните институции не могат да създават толкова яки неща. Всичко, което видях, беше като по стар учебник - скучно, черно-бяло и не те привлича. Много се надявам хората, които работят в посолствата и министерствата ни да се сетят, че не само сме в нов век, но и че с всяка година нещата се променят. Хората не искат вече да гледат само сградите на Народното събрание и Народния театър. А това, че имаме опера, куклен театър, модерно изкуство, фестивали... Може и някой да се заинтересува, така че хайде следващия път като има представяне нека да е нещо малко по-съвременно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com