ФИФА и корупцията ѝ - за "по-висша" цел

18945
ФИФА и корупцията ѝ - за "по-висша" цел

Корупция във ФИФА – това е водещата новина на редица големи световни медии, които обикновено не обръщат толкова голямо внимание на спорта. Но при Цар Футбол няма как – а и скандалът винаги си е скандал.

Работата обаче си прилича на претоплена манджа отвсякъде. Няма и един човек на тази планета, който да следи малко от малко футбола и да не е наясно с гигантските размери на корупцията във ФИФА. Всъщност не е само ФИФА, но и няма как да е иначе във футбола при наличието на два фактора – нелегалните букмейкъри и телевизионните права. Въпросът е защо точно сега – когато Сеп Блатер е на път да си спечели още един мандат начело на ФИФА?

Наръчник на мошеника

Весела седмица е тази. И минава под знака на корупцията. Почна се още от понеделник, когато бившият правосъден министър на Румъния Мони...

Масовото навлизане на залозите чрез съвременните комуникации, които се усъвършенстват ежесекундно, разкри невероятни нови възможности – за пълна манипулация. Нека само си спомним как преди едно десетилетие българският "Марек" играеше в несъществуващия вече турнир "Интертото" с грузинския "Дила Гори". В първия мач, в може би най-популярния сайт за следене на живо на футболни мачове - Livescore.com, беше отчетен краен резултат 3:3. Чак когато футболистите на "Марек" се върнаха в България, стана ясно, че срещата е завършила 2:0 за българския тим. Сетете се какво е станало.

Странните резултати във футбола не са от вчера и днес, но вече има предпоставки за скандално нагласяване дори на най-големите футболни срещи. Защото безспорно резултат като Бразилия – Германия 1:7 е доооста странен. А един от най-печелившите начини да се вадят пари при такова развитие на мач е да се залага на живо, че ще има повече от 0,5 гола, от 1,5 гола, от 2,5 гола, от 3,5 гола, след като виждаш как голеадата се почва от рано. Но не е само този начинът. И най-важното – могат да се въртят милиони, защото всичко живо залага на големи форуми като световно първенство по футбол и съответно милионен незаконен залог минава по-незабелязано.

Знаете ли как ФИФА, ФУФА, МУФА и т.н. сродни организацийки се борят с този феномен? Правят рекламни клипчета и после прибират милионите. За нелегалните залози в Азия най-много разкрития направи канадският журналист Деклан Хил. Според него на финала на Световното първенство в САЩ през 1994 година, когато Бразилия победи Италия с дузпи, в ложата на ФИФА е седял човек на руската мафия, който редовно се е занимавал с черно тото в Националната хокейна лига (НХЛ) на САЩ. Сами си правете сметката за какво става въпрос и се сетете за Жоел Киню и недадената втора дузпа за България в полуфинала с Италия. А официално разследване на Европол преди няколко години обхвана над 300 мача на национални отбори, за които има подозрение, че са били уредени. И точно ФИФА е водещата федерация на национално ниво със Световното първенство по футбол.

В цялата картинка отново изглежда, че президентът на ФИФА Сеп Блатер пак ще излезе сух от водата. Блатер, който през 2009 година предизвиква с безотговорно поведение автомобилна катастрофа в Швейцария и бяга от местопрестъплението, след като е ранил човек. Само това да беше, щеше да е ясно на всеки за какъв морал говорим от страна на човека, управляващ световния футбол.  За съжаление Блатер само веднъж беше близо да изгори - когато се разбра, че в тогавашното си качество на Генерален секретар на ФИФА най-малкото е знаел за подкупите, които маркетинговият партньор на Световната федерация ISL е раздавал на високопоставени функционери. Блатеровата ФИФА преименува подкупите в „посреднически хонорари” и през 2010 година плати милиони, за да се измъкне от съдебно преследване. През останалото време Блатер просто се усмихваше мазничко.

Имат ли място различните в България?

През последните месеци в публичното пространство се заговори за хората с увреждания. По-активно. Повече от преди. Лицата, които, дамгос...

Във ФИФА, УЕФА и която и да се сетите футболна централа има корупция, като започнем с шефа ѝ - въпросът е само в размерите. Но раздвижването специано по отношение за ФИФА сега не е заради корупцията – тя е от десетилетия. Раздвижването е заради напрежението по остта САЩ – Русия. Защото максимата на властта „хляб и зрелище” е измислена и прилагана от дълбока древност. За „хляба” вече се налагат санкции – дойде време да се удари и по зрелището, защото явно само с "хляба" не става и не е достатъчно бързо. Някой да се сеща за по-популярен спорт от футбола в цял свят? И най-хубавото е, че кирливи ризи и виновни във футбол бол.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com