Е защо пък тия бежанци имигрантски не искат да умрат?

9787
Е защо пък тия бежанци имигрантски не искат да умрат?
Снимка: Gettyimages.com

Свобода на словото и принцип на двете гледни точки (поне) – това са едни от основните белези на демократичното общество. Те дават силата му, те са обаче и слабостта му. А тази слабост лъсва особено силно у нас предвид актуалния проблем с бежанците, идващи от Изток.

Абсурдно е големи медии като bTV и Нова телевизия да дават трибуна на откровено малоумни изказвания. Днес (3 септември) Палмата по идиотизъм спечели бившият министър на отбраната Бойко Ноев. Въобще не е чудно, че той иска бежанците да си стоят в Сирия и да се бият, вместо да бягат от войната - в портфолиото му е да решава проблемите с пушки. Но се чудя дали г-н Ноев ще хване пушка, ако му се наложи да ходи на война или предпочита да си седи в някое телевизионно студио и да дрънка дивотии?

Защо заобикалят България?

"Няма опасност за България" е репликата, която облечените във власт хора най-често повтарят. Чуваме я при бежанския поток в съседна Мак...

Друг един титан на мисълта, който мине не мине се забърка с някоя света вода в необятните дебри на историята, поиска от Църквата да седи на границата с един кръст и да кара всеки бежанец да го целува. Така сме били правили от IX-ти век докъм османско робство и всичко е цъфтяло. Щом това стане и сега, всички проблеми се изпаряват – като при индулгенциите. Всеки, който не е спал твърде много в часовете по история, добре знае какво се случва с индулгенциите накрая – каквото става като създадеш условия за корупция.

Брилянтни идеи, направо съм горд и умилен, че такива бележити умове са ми сънародници. Хора, които заемат или са заемали важни постове. Хора, за които разделението и принудата са отговорът на всеки проблем. Хора, заради каквито вече толкова хилядолетия човечеството продължава да измисля все по-сложни и по-сложни оръжия - физически и психологически, за да може едни да живеят за сметка на други. Едно от най-мощните оръжия в това отношение е религията – затова и тя е такъв бич в човешката история. Няма друга причина, заради която да е проливана толкова човешка кръв. А с изказвания като тези на Бойко Ноев, Божидар Димитров и Велизар Енчев у мен се затвърждава убеждението, че съвременното общество и българското в частност е тотално забравило уроците от две световни войни и ще работи упорито, докато с някоя атомна бомба не рестартираме изцяло системата. Само преди 70-тина години сме спасявали евреите си от нацистите - сега обаче имаме Facebook и се спасяваме поединично.

За хората е особено лесно да виждат различията помежду си, а не еднаквото. Навсякъде, независимо от религията, добрите хора са състрадателни, помагат на изпаднал в беда човек колкото могат, стараят се да се развиват, да не пречат на другите и се радват, когато и другите са добре. Навсякъде престъпниците действат с цел постигане на едно и също – лична облага и задоволяване на алчност, само оправданията са различни. Но винаги най-трудното е да видиш, че и ти, и сириецът, и афганистанецът искате да имате хубаво семейство, добра работа, здрави деца – въобще добър живот. Далеч по-лесно се вижда, че ТОЙ говори на арабски, че ТЯ носи забрадка. А когато го видим, същото виждате и ТЕ – че ги чакаме с БТР-и и огради. И зрънцето на омразата е готово да покълне.

Казват, че за да тържествува злото е достатъчно добрите хора да бездействат. От своята малка трибуна аз ще кажа, че на такива като Ноев въобще не трябва да им се дава трибуна. За Димитров може – той поне е забавен. Но е редно след изказванията им съответните медии веднага да пускат материал, показващ и другата гледна точка. Например на хилядите във Виена, които посрещнаха бежанци от Унгария с „добре дошли“. Или на цял квартал в Белград, който помага на непознатите, прекосили хиляди километри с простичкото желание да спасят живота си. Медиите определят мирогледа на милиарди – няма какво да се лъжем. Редно е да проявяваме поне малко съвест, не само печалбарство.

Ура - първи сме в европейска класация за бежанците

Оглавихме най-после класация, за която кекавите европейци да ни завиждат. Това стана ясно от заслуженото първо място в класацията на бе...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com