Дълговата шашмалогия

33591
Дълговата шашмалогия

Най-накрая – свърши се. Купища обяснения, думи, подскоци, манипулации, демагогия, истини, примесени с лъжи и вече си имаме посреднически договор за теглене на външен дълг от до 16 млрд. лева за периода 2015 – 2017 година.

Дали е добре или зле, няма да коментирам надълго и нашироко. Ще кажа само, че е добре от гледна точка външен дълг – защото се съкращават с две трети поне бюрократични процедури, които биха попречили за бързо емитиране на държавни ценни книжа и възможност да се възползваме от по-ниски лихви. А по-ниски лихви ще значат фактическо намаляване на външния ни дълг – защото ще теглим заеми, за да покриваме стари. От гледна точка вътрешен дълг обаче нещата изглеждат зле – Борисов и компания си предвиждат поне 4 млрд. лева за дефицит. Това е явен сигнал, че няма да посмеят да направят толкова необходими реформи, особено от икономическо естество.

Хайде на кебапчета - Епимено!!!

Знаете ли приказката за данъчната политика на султана? Нея много я обичат икономисти, които изповядват кейнсиански възгледи – че ...

Маймунджулъци

Който още не се е отвратил и обидил от държанието на „народните представители”, със сигурност го е сторил тази седмица. Недопустимо е в залата, която би трябвало да е символ на най-святото за България – на суверенитета ни и желанието да сме свободни и живеещи добре, да се сипят просташки приказки от сорта на „магистралки”, „лумпени”, „разпространител на гей порно”. Най-тъжното е, че изглеждат заслужени за класата на тези, които се замерят с тях – главно Валентин Касабов, Волен Сидеров и Валери Симеонов.

Симеонов обиди и собствените си избиратели, като заяви, че „Патриотичният фронт” не гласувал „за” новия законопроект, защото, видите ли, поддръжниците му не разбирали какво става, макар че на него му било ясно, че трябва да теглим. Щом не разбират, явно не могат да четат и не знаят къде и какво да търсят. Искрено се надявам да не е така.

Най-омерзително обаче беше поведението на премиера Бойко Борисов. Той не се яви в парламента, след като беше кристално ясно, че заради неспособността – отново, на ГЕРБ да обяснява се стигна до такива планини от празнодумие и лъжи. Да, не е като да режеш лентички или да градиш евроатланитчески партньорства, но се налага. Някой ако се е съмнявал, че Борисов може да мишкува, получи доказателство. Но пък и успя да организира необходимите совалки, за да хване точните риби в необходимия момент.

16 млрд. лева - дългът, който е и не е дълг

Страстната политико-финансова седмица 16-20 февруари е към своя край. Предстои обаче още една такава – 23 – 27 февруари. Ей...

Какафония

По всички възможни телевизионни студия и медия. В момента, в който се правеше дебат между управляващи и опозиция, се почваше едно бясно надвикване и в добрия случай замеряне с числа, от което никой нищо не разбира. Затова и особено телевизиите въобще не трябва да дават трибуна на определени хора, но важен е рейтингът, наричан „свобода на словото”. И логично се сипят глупости – например от човек, помогнал за фалита на 14 банки (Румен Гечев), на голяма уста, която знае да мели здраво, но не и разликата между доходност и лихва по облигация. Не търсете в Google, г-жо Манолова, няма разлика. Или пълните глупости как ще купуваме стари американски самолети, за да ходим на война с Русия – волната програма на Волен. За увеличението на дълга, изсипало се от устите на последните двама – от 16 млрд. лева, до 24 млрд., че и 27 млрд. дори, никой не разбра как стана. Само че всеки знае, че когато нашите партии са опозиция, дрънкат едно, а щом дойдат на власт обръщат точно на тази вълна, която са се скъсвали да критикуват доскоро.

А ужасното е, че пред парламента се появиха хора, които се натрапват като облик на обществото ни - незнаещи изобщо защо са там. За "пример и вдъхновение" на децата ни да бъдат образовани и винаги да си задават въпроси - защо и как?

В крайна сметка всеки получи каквото искаше – стабилност за ГЕРБ и Реформаторите, опция за „Патриотичния фронт” да се оправдава, като се издънят нещата, твърда опозиционна позиция за БСП и „Атака” и поле за още демагогия, водеща до по-добри резултати на следващите избори, а ДПС – ами ще имат да вземат, след като сега дадоха. Реформите – следващият път. Има ли още хора, които не смятат, че България може да просперира само ако огромна част от българския политически и икономически елит не изчезне някъде – в реално или извънматериално битие?!

Издънките на 100-те дни!

Какви ли не глупости се изписаха за стоте дни на правителството, при това масово - сякаш от това ни зависи животът! Сякаш, ако Борисов ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com