"Джентълмените" от ДПС

64443
"Джентълмените" от ДПС
Снимка: БГНЕС

Вчера България стана свидетел на поредния политически скандал, който е толкова невероятно гръмовен и показва безнаказаната нахалност на ДПС, че вече никой не обръща внимание – или не иска да обръща.

Медийният комфорт на ДПС отдавна е гарантиран от Делян Пеевски, но това, което Движението за права и свободи си позволи с отлъчването на двама свои депутати, преминава всякакви граници. Защото то е директно нарушение на рамката на законите на България. Директно нарушение на рамката на Изборния кодекс. И нарушение, което ще се размине безнаказано на ДПС. Така, както им се размина безнаказно признаването като партия преди вече над 20 години – в пълно противоречие с Конституцията на Република България. Защото нашата Конституция забранява създаването на партии на етническа основа, каквато е ДПС.

Не става само с принципи, трябва и акъл

Иди ми, дойди ми – такова изглежда поведението на „Патриотичния фронт” по отношение на стабилността на правителството...

20 и повече години законът не важи за ДПС – и писан, и неписан. В Изборния кодекс на Република България е написано, че преференцията е право при избори. Не е записано, че дадена партия следва да търпи наказание, защото изключва от парламентарната си група законно избрани с преференция народни представители. Неписано правило обаче е, че това е нарушение – на морал и на закон. А моралът е основата на правото и закона – юристите в ДПС трябва да са много наясно, освен ако не са спали още от първата си лекция в университета.

Какво означава „джентълменско споразумение да не се ползват преференции” - причината Муса Палев и Гюнай Хюсмен да бъдат отлъчени от ПГ на ДПС? Може ли аз да си сключа едно джентълменско споразумение с НАП да не ми взима данъци? И едно с МВР да не ме спира за превишена скорост? Или още едно в магазина да не ми обръщат внимание, като си вземам без пари каквото ми трябва? Май не става. За ДПС обаче става да махнат Муса Палев, срещу когото имаше такива големи протести в Благоевград по времето на Орешарски и Гюнай Хюсмен - няма проблем. Защото на някой не му харесва, че в парламента не влезли Нигяр Джафер и Ахмед Башев, нищо че има една дребна подробост като гласуване. Един ДС кадър по-малко да има и веднага мъка в турскосиньо избуя.

ДПС е символ на модела „Кой” не само защото Делян Пеевски е там. По писаните закони Движението умело лавира и използва хитро натрупаното си влияние. Но истината има едно необикновено свойство – винаги излиза наяве, рано или късно. Излезе и сега за ДПС, за пореден път – покрай евроатлантическите еквилибристики  Движението за права и свободи е просто символ на нечистоплътността на Прехода. И на отчаянието на българите от всичко политическо. Така че г-н Местан да си спести подмазването за омразата – да, аз мразя някой да нарушава закона, да го заобикаля и да му се разминава. Той явно обича – маските отдавна паднаха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com