#ДаСиНагъл

11909
#ДаСиНагъл
Снимка: БГНЕС

В типичния си арогантно-ироничен стил премиерът Бойко Борисов заяви, че проверката на вестник „Сега“ от страна на НАП няма общо с критиките, които изданието е отправяло към неговата политика, че уважава медията и че ще отиде на крака с цветя за журналистите, ако се потвърди, че е говорил против нея.

Както се оказа, действията срещу „Сега“ са част от цялостна проверка на печатните издания у нас и от НАП твърдят, че тя не е обвързана с редакционната политика на един или друг вестник. Случаят обаче е хубав пример за премиерското отношение към неудобните Нему.

На Борисов май ще му се наложи да купува букети:

"Не го чета този вестник, откакто разбрах, че спонсорът отгоре е "Овергаз"! И се съмнявам в това, че понеже искаме да махнем посредниците... Сега го отворих вестника - всеки ден карикатурите са с мен в този вестник!". - БНР, 2010 г.,

Солидарност от един касапин за друг

Руски лекари настояха военнопрестъпникът Ратко Младич – организатор и деен участник в клането на 9000 момчета и мъже в Сребреница...

"Защо не коментирате медията, да речем, на посредника на "Газпром" - "Овергаз", който толкова много, хайде, да не говорим, че те имат много пари, могат да ме осъдят, проблеми ни създават. А вие го цитирате всяка сутрин и го държите лично вие в ръка.

Водеща: Както всички останали медии.

Продължаваме напред

Няколко месеца преди да родя, твърде объркана от пищното изобилие от бебешки колички, които се предлагат на този изстрадал свят (с ман...

Водещ: Кой вестник?

Бойко Борисов: Вестник "Сега".

Водещ: Какъв е проблемът с вестник "Сега"?

Аз ще отида на крака във вестник "Сега" с букети цветя за всички журналистки

Аз ще отида на крака във вестник "Сега" с букети цветя за всички журналистки. Това заяви премиерът Бойко Борисов в коментар за ревизия...

Бойко Борисов: Значи, на вас ви е направило впечатление, ако някой вестник е писал хубаво за мен, а не ви е направило това, което всеки ден за всичко, по всички теми, безобразно ме плюят, да не говорим за карикатурите. Това не ви е направило впечатление?" - БНТ, 2010 г.

"Когато казах, че ще махна газовите посредници, вестник "Сега" започна да ме хули от първа до последна страница. Ако не ме хулят, се търси някакъв мотив". - БТВ, 2011 г.

Борисов: Много уважавам вестник "Сега", никога не съм ги споменавал

Научих от медиите, че НАП проверяват печатните издания, каза днес премиерът Бойко Борисов по време на откриването на 5 км. участък от...

"Между другото, за първи път чувам точно, толкова добро, конкретно определение, което съм се мъчил да дам на някои от медиите в България - точно едни частни феодални армии, които водят първо борба между своите икономически конкуренти (...) Те водят битката помежду си за интереса на своите собственици. И го правят огромни групи журналисти. Аз винаги съм давал пример с вестник "Сега". След като ние махнахме посредниците...“ - TV+, 2013 г.

Тези изказвания ни припомня самият вестник „Сега“ в днешния си брой. Вестник, за който винаги се е знаело точно чия собственост е. Същото не може да се каже за много от печатните му конкуренти, чиито реални притежатели не са онези, посочените в редакционното каре. В тази връзка – изключително неколегиална бе реакцията на „24 часа“ (за който има слухове, че е „подкрепян“ от Пеевски), побързал да изтъкне в своя статия, че само „Сега“ обявява данъчната проверка за репресия. Дори така да е, кому е нужна междумедийна атака в и без това напрегната ситуация? Всъщност ясно е #Кому. 

Самият Борисов „уважава“ журналистите, докато не му зададат застрашаващ самочувствието му въпрос. Докато му позволяват да им говори свойски. Докато му кимат и възхваляват магистралния прогрес. Не че е уникален с това, но другите поне не твърдят в същото време, че били много отворени към медиите. Хем да казваш, че нямаш специфично отношение към дадена медия, хем да я наричаш „бухалка“ си е чиста наглост.

„Сега“ от години е единственият вестник, който реално изпълнява ролята си – да бъде коректив, не просто информатор. На него не му трябва уважението на Борисов. Медия, която е хвалена от политиците, е провалена медия. А премиер, който не може да понася критики, рано или късно ще падне в капана на собственото си его.

Автор: Деница Райкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com