ДПС се спасява с разпускане на парламента

9044
ДПС се спасява с разпускане на парламента

Местан, разбирай ДПС, а всъщност Доган, поиска в пленарната зала на всеослушание парламентът да се разпусне. Престояха депесарите три години от мандата на 41-ото НС в залата, готови са да жертват четвъртата, само и само да си спечелят още четири. Повече от сигурно е, че при предлаганите извънредни избори "в късната есен", повечето от тях отново ще се върнат там - вече като депутати от 42-ото Народно събрание. Наясно са тружениците на Доган, че ако статуквото се запази и ГЕРБ управлява още една година, сиреч изпълни пълния си мандат, тяхната вероятност за депутати силно намалява. Популярността на ДПС, а и на останалите в опозиция, рязко пада, след година, на редовните избори, още доста "техни" гласове успешно и безстрашно ще преплуват етническата бариера и ще се доберат до един може би по-добър партиен бряг.

Мислиха, мислиха Догановите дружки, и го измислиха. От гледна точка на гласовете, по-добре сега избори, отколкото след година. Само че няма кой да чуе Местан. Даже и Борисов, който неведнъж е твърдял, че ГЕРБ не се страхува от предсрочни избори. Защото предсрочни избори, поради патова парламентарна ситуация, е едно, а предсрочни избори, за да се спасят сегашните опозиционери и да си гарантират още един мандат - е друго.

Станишев: Жестока трагедия; ДПС иска обща декларация в НС

Преди всичко искам да изразя съболезнованията си на близките на загиналите израелски граждани при взрива в Бургас. Това каза лидерът н...

Всъщност, нищо не е случайно. Който по-отдавна следи българския политически живот, не може да е пропуснал няколко закономерности, свързани с ДПС. Ето първата. През всичките години на демокрация, през които тази партия неотменно е в парламента, нейните депутати безотказно и решително са се борили и разгорещявали единствено в случаите, когато е имало опасност - фиктивна или реална - да бъдат засегнати техните "права и свободи". По въпроси общонационални (и по-патриотични) ДПС винаги се е оказвала някак ленива и ако все пак е взимала отношение, то е било проформа. Своите си теми в парламента партията на Доган винаги е защитавала със зъби и нокти. Спомнете си примерите само от последните седмици и месеци: пренията за българското гражданство, за изборния кодекс, както и някои съвсем частни случаи, като например представеният от тях като полицейското насилие инцидент със сбърканото - по една случайност турско - семейство в Шумен. В същото време и досега не е ясно кой - Еюп ли, или някой друг негов съпартиец в комисията по дискриминация - се опита тихомълком да извади Ботев и Вазов от учебниците за средното училище, предизвиквайки грандиозен обществен скандал. Изпокриха се етническите цензори като пилци и се оправдаха като ученици.

Друга закономерност в поведението на ДПС е ловкото използване на етническата карта. Винаги, когато се почувстват под натиск - без значение по каква тема - 15-те му депутати в парламента започват ожесточено да бият етническата камбана - мирът между общностите в България е застрашен, т. нар.български партии да внимават, защото картата има две страни!

И т. нар. български партии настина внимават. Даже прекалено. Именно зарази етническия мир, се премълчават (не)етническите безобразия на хора на ДПС на високи позиции. Като това на Доган, който безнаказано и демонстративно отказва да влезне в пленарната зала вече трети мандат. Пак заради етническия мир три години делата срещу министрите на ДПС в правителството на тройната коалиция не помръдват. При всичките явни и обществено известни факти. И така ще е, докато им мине давността.

Омразата, разбира се, е гадна работа. Означава безпомощност. Внимавайте, господа депутати, заради бълхата да не изгорим юргана. Неудобрението и отхвърлянето на някои от вас да не се прехвърли върху избирателите ви и наистина да се пръкне етническо противопоставяне. Тогава ни е спукана работата!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com