Чие е правителството? Ами наше.

40283
Чие е правителството? Ами наше.
Снимка: БГНЕС

Усилието да осъществяваш национална политика в България обикновено се подменя от борба за лични изгоди, пише Мирела Иванова в своя коментар и апелира: Нека новите управляващи свършат своята работа честно и прозрачно!

"Говорителят на БСП Атанас Мерджанов заяви, че служебното правителство е амалгама от дейци на ГЕРБ, на РБ и на протестърите." Из новините на в. "Сега"

БСП мрънка за чистка, ГЕРБ сочи "калинката" Илиева като пример как си признава грешките

Служебният кабинет смени повече кадри, отколкото за два месеца правителството на Пламен Орешарски. Това заяви червеният депутат от 42-р...

Служебното правителство скорострелно осъществи редица кадрови промени и назначи финансови ревизии във всички министерства. Какви и чии очаквания оправда с първите си стъпки? Не се ли втренчваме прекалено много във временната му роля, вместо да го оставим да си свърши работата? Обществото ни ври и кипи от вечни подозрения, така че въпросите лавинообразно ще нарастват, защото освен ясни отговори, българите очакват и ясни отговорности.

Служебното правителство с премиер Георги Близнашки бе назначено след едно мъчително, агонично управление, което допълнително нагнети настръхналата омраза и разделение в обществото.Като "венец" на неприкриваното обслужване на едни или други икономически интереси дойдоха и разривът между ДПС и БСП, и несъстоятелните "акции" на "Атака" - но най-вече предизвиканата криза в КТБ. По мнението на повечето експерти затворената по политически причини банка, подобно на природните потопи, създаде драматичното усещане за провал в държавата, който всъщност е и реален.

Временното правителство с други думи има съвсем непредставителна и нелека задача: да подготви провеждането на изборите и да започне разчистването на последствията от всевъзможните природни и властови бедствия. Тъй като в бюджета зейват все нови и нови дупки, очевидно е че трябва да се въведе ред поне в публичните финанси, затова - предполага се - бяха назначени и ревизии във всички министерства, бяха спрени съмнителни по своята себестойност или възложени в "12 без пет" от предишния кабинет обществени поръчки и търгове в здравеопазването, спорта и земеделието.

Правителството като представителна политическа извадка

Манолова тръгна да копира, щяла да прави протест заради уволнения

Класиралата се на пето място в надпреварата за нов председател на БСП Мая Манолова призова служебния премиер Георги Близнашки да се сло...

Прави впечатление, че атмосферата около действията, назначенията и намеренията на служебното правителство по своеобразен начин повтаря общата атмосфера в България, на свръхочаквания за възможно чудо и разрушителен нихилизъм едновременно. Вниманието непрекъснато се фокусира върху лични качества или недостатъци, мълви, подозрения, слухове, панегирици или набеждавания на този и онзи министър. Според някои наблюдатели настоящият кабинет може и да не е представителен за човешкия ресурс в България, заради твърде големия интелигентски дял в него, но пък дава възможност да бъде прочетен като представителна политическа извадка - десенът му е нашарен от крайно леви до крайно десни.

В този факт може да бъде провидян дори прагматизъм, тъй като действителността днес крещящо изисква бързо прилагане на социални политики и "изкърпване" на докрай прокъсани социални мрежи успоредно с категоричното решаване на неотложни икономически казуси, придвижване на затлачени проекти и отпушване на средства по европрограмите. В случая дори не са важни идеологиите, защото акцентът несъмнено трябва да бъде поставен върху работата. Има работа за свършване, министри, съветници и чиновници са длъжни да я свършат пред погледа на всички, прозрачно и без излишно самохвалство.

Много и вечни съмнения

Несъмнено е, че в България винаги и над всяко правителство тегне съмнението за внедряване на "свои" хора в тъканта на властта, на възлови постове и не без користни цели. Винаги ще възникват въпроси от типа "Защо Ваньо Танов, а не Емил Димитров - Ревизоро? Защо Даниел Митов, а не дипломат от кариерата? Защо този, а не онзи?" Винаги, докато в българската практика битува криворазбраната злоупотреба на високите обществени постове за лични цели, изгоди и реализации и докато политиканстването отмества настрана усилието да осъществяваш национална политика.

Правителството не дало пари за тържествата на Шипка

Правителството отказа финансиране на националните чествания на Шипка по повод 137 години от шипченските боеве и 80 години от изгражда...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com