Честито конституционно мнозинство!

30965
Честито конституционно мнозинство!
Снимка: БГНЕС

Видяхте ли паниката в очите на Валери Симеонов пет минути преди решаващото гласуване на големия заем в сряда. Не особено интелигентният Патриот №1 този път се ориентира безпогрешно по езика на тялото - както на Местан, така и на заместника му Йордан Цонев - по всичко личеше, че ДПС ще гласува "за" заема, а това - осъзна мигновено бургаският кабелист - сериозно застрашава ролята на Патриотичния фронт като възлов подкрепящ партньор на управляващите от ГЕРБ и Реформаторския блок! И Симеонов реагира бързо - групата му да гласува не "против", каквато команда бе дал вече, а "въздържал се" - за да опази позицията си на критикуващ, но в крайна сметка поддържащ правителството партньор! Така и стана - въздържайки се, патриотите затвърдиха привилегията си хем да не носят отговорност за управлението, хем да се водят част от него; хем държавата да зависи от техните гласове, хем при провал да си останат, както се казва, целите в бяло! А той самият - на бял кон!

Колкото до турците на Местан в залата - техните сложни аритметики с гласуванията не от вчера трудно се разгадават, но за съжаление на останалите, винаги се оказват верни - въпреки колективното им разобличаване в последно време, въпреки масовото им отричане в обществото напоследък!

Миков праща писмо на Плевнелиев за вето върху дълга

Вчерашното обещание за женитба на финансовия министър е крайно юридически неиздържано и няма правно значение. Няма редукция на дълга,...

Другият главен герой на знаковото гласуване в парламента, което неочаквано (почти) "изработи" уж много трудното конституционно мнозинство от 161 гласа, бе нашумелият напоследък Ивайло Калфин. Този по рождение умен човек все повече поумнява и демонстрира на българската политическа класа на кое точно трябва да се казва модерен европейски политик! Калфин, оказал се изведнъж сам срещу свои, успя да им докаже - на своите от АБВ, противно и на гумената глава Първанов, че заемът е не само уместен, но и задължителен за държавата; успя да се пребори с клеясалите пропартийни и идеологически проядени заблуди, като по този начин "осигури" 11 съществени гласа в полза на кабинета "Борисов"!

В сряда се разбра още, че ако БСП и "Атака" не се огледат спешно в огледалото и не съзрат в него колко неспасяемо демодирани са, ще изчезнат завинаги от лицето на Земята. Самосиндикалните им митингчета в деня на гласуването - на различни места около парламента, демек, че са различни! - в крайна сметка се събраха, за да обединят националистите и социалистите в национал-социалисти, сборище, което застрашително замирисва на Мюнхен от 30-те години на ХХ век! Фюрерите на митингчетата - Мая Манолова на БСП и Волен Сидеров на "Атака" - на моменти дори засенчваха по пискливост мюнхенския оригинал - без преувеличения! Тези две партии със затихващи функции просто трябва да се саморазпуснат, а предводителите им - Миков, подобно на разочарования от своите в АБВ Първанов, да излезне в партийна пенсия, а Сидеров - да емигрира в Донецката или Луганската (Съветски социалистически) републики, където за него все ще се намери някаква работа - като например командир на взвод, или най-много - като командир на рота, в армията на сепаратистите!

Изводът е, че Борисов за сетен път успя - нещо като поредната, 13-та поред!, изборна победа! По-важното е, че, хей така, като на шега, ГЕРБ и лидерът му събраха почти конституционно мнозинство! А това вече е обнадеждаващо - както за промените в конституцията, така и за неизбежните и задължителни реформи!

Честито на всички!

Миков ще сезира КС, ако няма президентско вето за дълга

Председателят на БСП Михаил Миков заплаши да сезира Конституционния съд за днешната ратификация на заема от 16 милиарда лева. Единств...

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com