България – забавната държава на дребните проблеми

30683
България – забавната държава на дребните проблеми
Снимка: БГНЕС

Краят на месец август е. Редовно правителство няма, парламент също. БНБ се е окопола дълбоко, дълбоко, дълбоко и само от време на време прави опит да си откъсне сама я крак, я ръка с глупавите изказвания, които прави. Повечето хора или се връщат от отпуск или се готвят да изчезнат за поне още няколко дни. Времето все още става за разходки... С няколко думи – тишина, спокойствие и идилия.

Покрай всичко това доста умрелият новинарски поток прави възможно да бъде обърнато внимание на някои неща, които иначе биха били пропуснати. Едно такова беше злополучният проект за „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана”, изготвен от служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов. В него беше записано, че: „Разнопосочните регионални и геостратегически интереси предполагат запазване на конфликтното противопоставяне в Черноморско-кавказкия регион. Анексирането на Крим от Русия и конфликта в Източна Украйна се превърнаха в основен генератор на нестабилност за установения световен ред”.

Предлагат европейската ПРО да се насочи към Русия

Представители на Балтийските страни и Полша са се обърнали към НАТО с предложение да насочат системата за противоракетна отбрана в Ев...

По-нататък разбираме, че: „Новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибер и информационна война, както и с действия противоречащи на международното право, поставя огромно политическо, военно и икономическо предизвикателство пред региона и България. Този тип война мобилизира вътрешни политически, икономически субекти и медии с цел да подкопае интегритета на институции, ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля”.

Шок, ужас, трагедия, национално предателство, да се изгори на клада! Приблизително такива бяха реакциите към документа, подготвен от министър Шаламанов. Страната се вкарвала във война с Русия, САЩ (отново) били виновни и тн и тн.

Човек да се чуди няколко неща: Първо – знам, че невежеството и простотията (за тях малко по-късно още) са издигнати на висота у нас, ама дори и политиците са станали толкова елементарни, че реагират така на ПРОЕКТ. Второ – Волен Сидеров какъв точно националист е?! Руски или български? Защото през последните няколко години е много трудно да се прецени и да се каже. Трето и не по важност – не е ли време най-накрая да разберем и да уточним дори сами със себе си какво искаме от Русия. Защото очевидно „хибридната” демокрация, в която живеем през последните 25 години не работи. И за това не са виновни нито империалистите, нито САЩ, а самите ние и все още „мокрият” ни сън да сме 16-тата съветска република. И преди някой да се е опитал да ме затапи – ако Русия толкова ни обичаше, досега да ни е прибрала...

Спокойно, разговорът по въпроса за Русия на 99,9% спира до тук, в този момент. И в текста, и на практика. Имаме „по-важни неща” за вършене – например да се чудим защо поредният „хит” на рапъра Криско е забранен, защото влияе зле на децата и младежите. А никой не се опитва да реши проблемите в образованието, което на вид е в повече от трагична форма. Същевременно родителите в масовия случай гледат наследниците си с вниманието на отегчен кучкар, който се чуди как да се отърве от доскорошния си домашен любимец и тн. А учителите са просто обезверени и си търсят или странични доходи или начини да изкарат някой и друг лев, тъй като заплащането им е трагично.

Кабинетът оттегли спорния проект за Визия 2020

Правителството оттегли предложената от военното министерство визия за развитието на страната ни в НАТО и в европейската отбрана до 2020...

За това, че интелектът и художествената мисъл са поствени на дъното на търсените и ценени качества, е излишно да се говори. Като доказателство може спокойно да бъде довлечена за косата двадесет и няколко годишната пикла от Павликени, която се готви да става звезда, заради... любовта си към Азис и чалгата. Браво, мари, браво... Това, че не си прочела една книга в живота си е похвално, прави те съвременна. А феновете ти... Те не са такива. Те са група сеирджии, които утре ще те забравят.

Та, забавно е в България. Сложно е, понякога боли, ако се опитваш да мислиш, но забавно. И само от време на на време някой се чуди защо доходите ни са мизерни, а затваряме грешни пари за „стратегически проекти” като „Южен проект” и „АЕЦ „Белене”. Защо ли наистина?!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com