Атентатът: Не срещу България, а срещу спокойствието

11153
Атентатът: Не срещу България, а срещу спокойствието

Десетилетия наред всички бяхме убедени, че тъй като терористите изобщо не могат да ни намерят на картата, нямаме причина за притеснение. Вероятно, ако нещата опираха единствено до България, още дълго време щяхме да гледаме атентати само по телевизията.

Само че ние не живеем под похлупак, изолирани от останалите събития и останалите народи.

Край на филма "Недосегаемите"

Българските илюзии, че сме недосегаеми и мисленето, че световните трагедии ще ги гледаме само на безопасно разстояние по телевизията, ...

Терористичната атака в Бургас не беше срещу България. Ако беше така, първо, убитите щяха да са повече, и второ, мястото щеше да е друго. Ако атаката беше срещу България, тя по-скоро би станала в Слънчев бряг. Това би бил много сериозен икономически удар срещу туризма на страната и трайно би оказал негативно влияние на потока от чуждестранни туристи. Ако атентатът беше срещу България, мишената нямаше да са и единствено евреи.

Такава атака изпраща едно ясно послание - израелците трябва да се страхуват, където и да са, защото за тях вече няма безопасни дестинации. България стана мишена на терористите именно поради тази причина - защото години наред всички знаеха, че тук такива неща не се случват. Разбира се, в избора на страната ни са взети предвид и други фактори - членството ни в ЕС и НАТО, което гарантира мощен международен отзвук, както и близките ни връзки с Израел.

И понеже не сме свикнали с идеята, че сме цел на терористите, не сме и особено подготвени. Дали е могло да се затегнат повече мерките за сигурност? Дали е могло да бъде осъществен по-качествен контрол на туроператорската дейност в конкретния случай? Вероятно да. Това обаче не означава много. Ако терористите са набелязали България, рано или късно, без значение колко подготвени са службите ни, те щяха да ударят. Далеч по-развити и поддържащи по-високо ниво на сигурност страни допускат атентати на територията си, та една България ли ще успее да противодейства на 100%?

Важното е сега да се вземат необходимите поуки. Терористичната дейност има определено поведение, срещу което службите ни вече не могат да смятат, че сме имунизирани.

DW: Предисторията на бургаския атентат

Кой стои зад атентата в Бургас? Докато в Израел подозират, че кървавият акт е дело на Иран, някои наблюдатели смятат, че атентатът е...

Атентатът е планиран много внимателно и е нужно да се направи анализ къде сме допуснали пропуск. Защото група израелски туристи и отпътуване в 17:30 часа (идеалното време за терористите, защото така си гарантират топ влизане в централните новини) са безспорни сигнализации за повишено внимание.

Който и от враговете на Израел да стои зад атаката, цели всяване на страх у евреите, не у българите (макар че, за съжаление, има загинал и български гражданин). Ако обаче връзките между страните ни се заздравят, вместо да отслабнат, а израелските туристи не се уплашат и продължат да ни смятат за приятели, значи терористите са загубили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com