24 май: Поклон пред себе си!

51401
24 май: Поклон пред себе си!

Важно е да се съсредоточим върху това, че днес е 24 май. И да го почувстваме. И да забравим, че е ден за размисъл. Който не е размислил досега, няма смисъл да си хаби празника. В краен случай, може да помислите и утре.

Нека днес обаче да е 24 май.

Орешарски ще ръководи българската делегация в Рим по случай 24 май

Правителството одобри състава на официалната българска делегация, която ще посети Рим по случай 24 май - Денят на българската просвета ...

Нека днес изслушаме "Върви народе, възродени" и си дадем сметка какво велико нещо празнуваме. Не просто една култура и писменост, а титаничната значимост на духа, който се крие зад понятията български език, азбука, просвета.

Много народи нямат късмета да знаят историята на своята писменост. Нямат и късмета да знаят логиката й, да имат възможността да пишат по начин, толкова съвършено прилягащ на езиковите им особености, че само огромен целенасочен труд, положен с много обич и благородство, може да е създал такова безпрецедентно постижение.

На 24 май трябва да си дадем сметка какъв монументален принос има България към историческия и културен облик на славянските народи. Ние не просто "сме дали нещо на света". На 24 май България празнува своя неудържим порив към просвета и знание, който я е направил културен двигател в славянския свят.

Този порив е бил жив винаги. Не случайно има теория, че Западът е решил да помогне на страната ни след ужасите на потушеното Априлско въстание, не защото това са били най-големите зверства, които цивилизованият свят е виждал. Потресаващи са били свидетелствата на западните кореспонденти, че дори в най-затънтеното българско село е имало училище, създадено и издържано единствено от обикновените хора, за да могат децата им да се учат на четмо и писмо. Тогава великите сили са решили, че „народ, който хвърля лични пари за образованието на децата си, заслужава независимост”.

На 24 май е редно да помислим и за друго съкровище, с което сме дарени - азбуката. Чест ни прави, че за толкова векове, въпреки всички предизвикателства и сменящи се моди, кирилицата си остава стожер на българската идентичност. За съжаление, много други народи не издържаха теста на времето. Или се отказаха от кирилицата, или решиха, че тя не е нещо основополагащо и я пренебрегнаха в полза на латиницата.

МОН: Шествия за 24 май ще има

Местната власт, заедно с МВР и училищните директори, ще уточнят маршрутите за празничните шествия по повод Деня на славянската писмен...

При нас обаче такова нещо не може да се случи. Ние сме неразривно свързани с кирилицата, защото тя е отгледана в люлката на българския език. Въпрос на себеуважение е да напомним на света, че черковнославянският език в основата си е старобългарски. За да се знае какво е дала България на света. И колко е помогнала, за да се разпространи новата азбука, която днес ползват близо 300 млн. души по цялото земно кълбо.

Затова 24 май е важен. Той е празник на непрестанно търсещия буден български дух, който е осветявал пътя ни през вековете и който ни помага всеки ден да правим правилните избори и да стъпваме здраво на земята, защото знаем кои сме.

Честит 24 май!

Автор: Десислава Любомирова

 

Клисарова пита дали тържествата за 24 май са "агитация"

Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова изпрати писмо до председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com